Program sigurnosti hrane (HACCP)
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) je program sigurnosti hrane, razvijen pre 40 godina za potrebe prehrane astronauta, a isključivo sa svrhom sprečavanja opasnosti razvoja bolesti u njihovim namirnicima. Program je zasnovan na naučnom sistemu kontrole hrane od sirovog materijala do gotovih prehrambenih proizvoda. Ovaj program uključuje tradicionalni nadzor tačaka provere proizvodnih uslova i proveru uzoraka finalnog proizvoda kako bi se osigurala sigurnost hrane. Takav pristup više je težio korektivnom, a ne preventivnom delovanju, što ga čini manje efikasnim u osiguranju same sigurnosti hrane.
HACCP je sistem koji više teži preventivnom delovanju, a zasnovan je na sedam principa:
- Izvođenje analize opasnosti,
- Određivanje kritičnih kontrolnih tačaka,
- Uspostavljanje kritičnih granica,
- Uspostavljanje nadzornih postupaka,
- Uspostavljanje korektivnih mera,
- Uspostavljanje postupaka verifikacije,
- Uspostavljanje dokumenata i zapisa,
- Primena HACCP-a vezana je uz različite aktivnosti u postupku proizvodnje hrane, te obuhvata sve organizacije u lancu proizvodnje hrane kao i distribuciju krajnjem korisniku.
Benefiti:
- Kupci, radnici, akcionari i konkurenti razvijaju održivo poštovanje prema organizaciji koja uspe da demonstrira svoju posvećenost bezbednosti hrane.
- Operativni troškovi se smanjuju kao rezultat smanjenja potrebe za ponovnim izvođenjem jednom odrađenog posla; povećava se efikasnost.
- Sistem je kompatibilan sa implementacijom sistema upravljanja kvalitetom.