Sistem menadžmenta bezbednosti hrane (ISO 22000)
ISO22000 – Sistem menadžmenta bezbednosti hrane
ISO 22000 familija Međunarodnih standarda odnosi se na menadžment bezbednošću hrane.
Posledice nebezbedne hrane mogu biti ozbiljne i zato ISO standardi za menadžment bezbednošću hrane pomažu organizacijama da identifikuju i kontrolišu opasnosti vezane za bezbednost hrane. Kako se mnogi prehrambeni proizvodi danas izvoze, Međunarodni standardi su neophodni kako bi se obezbedila sigurnost u globalni lanac nabavke hrane.
ISO 22000 familija standarda sadrži više standarda koji se odnose na različite aspekte menadžmenta bezbednošću hrane.
- ISO 22000:2018 sadrži osnovne smernice za sistem bezbednosti hrane,
- ISO 22004:2014 sadrži savete za implementaciju standarda ISO 22000,
- ISO 22005:2007 se fokusira na sledljivost u lancu hrane i hrane za životinje,
- ISO/TS 22002-1:2009 se odnosi na prethodno potrebne programe,
- ISO/TS 22002-2:2013 sadrži posebne zahteve koji se odnose na ketering,
- ISO/TS 22002-3:2011 sadrži posebne zahteve vezane za poljoprivrednu proizvodnju,
- ISO/TS 22002-4:2013 sadrži posebne zahteve vezane za pakovanje hrane,
- ISO 22003-1:2022 daje smernice za sertifikaciona tela.