00

​Brzo, sveže i čisto

Brzo, sveže i čisto

„Sledljivostu lancu ishrane je složenija nego u bilo kojoj drugoj industriji, zbog velikogbroja zagađivača životne sredine koji mogu ugroziti sigurnost hrane bilo gdeduž lanca ishrane , kao i vremenski osetljive prirode sveže proizvode . „

Ishan Palit

Global CEO, Product Service Division, TÜV SÜD

Kratkoputovanje od farme do trpeze

Današnjipotrošač je svestan bezbednosti hrane i pitanja kvaliteta zbog globalnogširenja skandala putem društvenih mreža: od isteka smrznutog mesa, zarazenogmleka, čokolade sa crvima do račića sa tragovima antibiotika . Povećan brojkarika u globalnom lancu snabdevanja hranom uvodi rizik koji nije postojao kadaje proizvodnja i potrošnja bile više lokalizovane. Potrebno je da celovitpristup od početka do kraja uliva poverenje, koji uključuje proizvođače,distributere, trgovce i sirovine.

Procenatpotrošača koji ceni bezbednost hrane je porastao sa 48 % u 2007. na 67 % u2015. Morski plodovi , kao što su škampi, su kategorija hrane koja je često u visokomriziku od kontaminacije. Od mora do trpeze škampi se zaustavljaju nekoliko putai zarazenost može da se pojavi bilo gde duž tog puta.

1.       UZGOJ

3.6miliona škampi je ulovljeno u 2014. Godini.

Ugroženabezbednost na farmi uključuju nehigijensku vodu, pretrpanost i nezakonitaupotreba antibiotika. TÜV SÜD obezbeđuje sigurnost i higijenu preko provera itestiranje proizvoda za antibiotike i zagađivača.

2.       OBRADA

Ulovljeniškampi se šalju u objekte za preradu, gde se čiste i zamrzavaju. Za čišćenje izamrzavanje potrebno je obezbediti odgovarajuće uslove. TÜV SÜD obavlja proverehrane kako bi se osiguralo da zamrznuti proizvodi zadovoljavaju unapreddefinisane kriterijume kvaliteta i bezbednosti.

3.       TRANSPORT I DISTRIBUCIJA

Škampise isporučuju širom sveta, što dovodi do veće mogućnosti zaraze. Dobavljačimoraju da osiguraju da njihovi proizvodi zadovoljavaju sigurnosne propise naizvoznim tržištima. To uključuje procenu za zaštitu životne sredine iindustrijskih zagađivača, mikrobioloških i hemijskih zagađivača i ostatakaantibiotika. TÜV SÜD pre isporuke sprovodi  inspekciju, testiranje i nasumične inspekcijana kraju.

4.       MAOLOPRODAJA

Rukovanješkampima u maloprodaji hrane potrebno je da odgovara strogim standardima . TUVSUD vrši testiranje i analize na prehrambenim proizvodima dobijenih od trgovaca.Vrši proveru širokog spektra dobavljača i trgovaca na osnovu njihovog ilinajkasnijeg međonarodnog standarda, minimiziranje zagađenja koja se mogu javitina skladištu, prilikom rukovanja ili u fazi pripreme.

5.       TRPEZARIJSKI STO

Pretnjakontaminacije se može desiti i u kuhinji restorana. TÜV SÜD proverava higijenu ipripremu hrane u restoranima kako bi se osigurao vaš duševni mir natrpezarijskom stolu.

TÜVSÜD preporuke:

1.       Sveobuhvatan pristup od njivedo viljuške za sigurnost hrane je neophodan kako bi se obezbedila sledljivost.

2.       Većina preduzeća reagujui pokušavaju da urade kontrolu štete nakon krize . Oni treba da budu proaktivnii da sigurnost i kvalitet bude strateški prioritet od prvog dana.

KakoTÜV SÜD obezbeđuje lanac snabdevanja:

·        Jedan izvor partnera koji pojednostavljuje proces obezbeđivanjasigurnosti hrane, kvalitet, transparentnost i efikasnost

·        Rešenje u jednom koraku za testiranje od početkaod kraja, revizije , inspekcije i sertifikaciju

·        Globalna mreža laboratorija u Aziji, Evropi i Južnoj Americi koji obavljajuširok spektar testova, uključujući mikrobiološka i hemijska ispitivanja ianalize.

·        Međunarodno priznati standardi za bezbednosti i kvaliteta kao štosu :

o   BRC Global Standards

o   HACCP

o   ISO 22000

o   IFS

o   FSSC 22000

o   SQF

·        Aktuelna svest propisa na različitim tržistima